Anna blogja

Egy egyedülálló anya nehéz napjai a tinédzser lányával...

Fogpótlás: ha újra magabiztos mosolyt szeretnénk!

Sziasztok! Először is elnézést, hogy ilyen sokáig kellett várni az újabb bejegyzésre, de hamarosan tanévkezdés, nekem pedig két kis nebulóm várja, hogy újra koptathassa az iskola padjait. Ha akad köztetek szülő, bizonyára tudja, mivel jár ez. Anyagi és időbeli kompromisszumokat kell kötni, de a gyermekeink jövőjéért mindent.
fogpolt3.jpg

És mivel az ördög sosem alszik, a gondok mindig csőstől jönnek. Egy ilyen telezsúfolt napon törött le az én koronám is jobb hátul. Egy ártatlan harapás egy finom szendvicsbe, és kész a baj. Mit volt mit tenni, kinél előbb idpontot kértem a fogorvosomnál.
Szerencsére már másnap fogadni tudott, azonban nem a legjobb híreket kaptam tőle. A csonk, ami a koronát tartotta teljesen elrohadt, valószínűleg a gyökérkezelés sem tud már segíteni a fogam megtartásában. A fogorvosom két lehetőséget vázolt fel: az egyik a híd, a másik a fogbeültetés implantáció segítségével.
A híd gyakorlatilag egy koronához hasonló fix fogpótlási megoldás, az elvesztett fog két szomszédos fogát is lecsiszolják, és azokra ültetnek egy koronát, amely így áthidalja a lyukat a fogsorban. A másik lehetőség sokkal bonyolultabb és hosszabb idejű beavatkozást idényel: egy titánium implantátumot ültetnek az állkapocs csontszövetébe, amely mint egy mesterséges foggyökér funkcionál. Erre, a 3-6 hónapos gyógyulási fázist követően aztán felépítik a mesterséges fogat, amely fizikai és esztétikai tulajdonságaiban megegyezik a természetes fogakkal.
Első olvasatra a döntés egyszerűnek tűnik: az implantátummal történő fogpótlás sokkal tartósabb, erősebb rágást tesz lehetővé, valamint a szomszédos fogakat sem kell feleslegesen károsítani. Van azonban egy másik különbség: a költségek. Jóllehet Magyarországon a Nyugat-Európában megyszokottnál jóval alacsonyabbak a fogbeöltetés költségei, ugyanakkormég mindig elég drágának mondhatóak a hagyományos fogpótlási eljárásokkal szemben.
fogpotl1.jpg

Egyelőre elkezdődött a gyökérkezelés próba szerencse alapon, azonban valószínűleg hamarosan döntenem kell, milyen eljárás keretében végezzék el a fogpótlásfolyamatát, vagy esetleg maradjon foghíjas a mosolyom.
Segítsetek dönteni! Ha van már tapasztalatotok bármelyik módszerrel kapcsolatban, kérlek osszátok meg velem!
Top of page

Hova engedjük el bulizni tizenéves lányunkat?

Kedves Látogató, üdvözöllek a blogomon! A nevem Anna, egy egyedülálló anyuka vagyok, akinek egy elég problémás tizenéves lánya van. A blog fő oka is az, hogy megosszam tapasztalataimat veletek és esetleg segítséget kérjek a problémás szituációk megoldásához.
Gondolom nem kell ecsetelnem, mennyire problémás időszak ez a fiatal lányok számára. Mindannyian voltunk tinédzsrek, tudjuk milyen változásokon esünk át a pubertáskor végén, mégis úgy árzem, a mai világban sokkal több veszély leselkedik a fiatal lányokra.
A napokban hatalmasat veszekedtem a lányommal. Mostanában mindig a bulizás a fő konfliktusforrás. Egyáltalán nem mondanám, hogy szigorúan fogom a lányomat, csak igyekszem megvédeni a rá leselkedő veszélyekről. A lányom még csak 16 éves, a barátnőivel el szeretett volna menni egy zenei esztiválra. Ezzel még nem is lenne baj, de nem gondolom, hogy 16 évesen egyből egy 5 napos elektronikus zenei fesztiválon kéne elindítani a bulizós karrierjét. Ráadásul nem éppen bizalomgerjesztő dolgokat hallottam erről a bizonyos fesztiválról.
festival1.jpg

Kicsit utánanéztem ennek a zenei rendezvénynek. Nevezzük nevén a gyereket, az Ozora fesztiválról van szó. Megnéztem a neten elérhető összes képet és videót az eddigi fesztiválokról, egyrészt szimpatikusnak találom a színes ruhákat, a kevésbé fogyasztás-orientált hozzáállást, és habár ez a fajta zene au én generációmnak inkább zajnak számít, a színpadi díszletek és a dekoráció tényleg egészen egyedülálló és lenyűgöző.
Az egyetlen problémám, amit gyakorlatilag nyílt titokként kezel mindenki, hogy ezen a fesztiválon bizon elég elterjedt dolog a drogfogyasztás. Semmi kétségem nincs afelől, hogy az én lányomnak ennél több esze van. Elképzelhető, hogy kíváncsi lenne ezekre a dolgokra, de nagyon jó kapcsolatban vagyunk, mindent megbeszélünk egymással, és amikor a lányom őszintén a szemembe nézt és azt mondja, hogy bízhatok benne, nem nyúlna sosem ilyen kétes eredetű szerekhez, én vakon megbízom benne. A félelmem legfőbb oka, hogy elképzelhtő, hogy nem csak a lányomon múlik ez a dolog. Annyi rosszat hallani az éjszakai életről, hogy lányok italába csempészik bele a kábítószereket. Mivan, ha a kislányom – jóllehet sosem drogozna önszántából – a tudta nélkül mégis valamilyen szer hatása alá kerül? És én nem lehetek ott, hogy megvédjem.
festival2.jpg

Ti mit tennétek a helyemben? Elengednétek? Tényleg ennyire veszélyes a hylezet, vagy csak a sajtó fújja fel ennyire? Egyáltalán, van helye egy 16 éves lánynak egy ilyen zenei fesztiválon? Kérlek Titeket, osszátok meg velem a tapasztalaitokat, elég tanácstalan vagyok, nem szeretek veszekedni a lányommal, a bartnői már megkapták a szülői engedélyt a fesztiválra, gyakorlatilag rajtam múlik, hogy mehetnek-e.
Top of page

Profile

annakovats

Author:annakovats
Welcome to FC2!

Latest journals

Latest comments

Latest trackbacks

Monthly archive

Category

Category: None (1)
buli (1)

Search form

Display RSS link.

Link

add link

Friend request form

Want to be friends with this user.