Anna blogja

Egy egyedülálló anya nehéz napjai a tinédzser lányával...

Fogpótlás: ha újra magabiztos mosolyt szeretnénk!

Sziasztok! Először is elnézést, hogy ilyen sokáig kellett várni az újabb bejegyzésre, de hamarosan tanévkezdés, nekem pedig két kis nebulóm várja, hogy újra koptathassa az iskola padjait. Ha akad köztetek szülő, bizonyára tudja, mivel jár ez. Anyagi és időbeli kompromisszumokat kell kötni, de a gyermekeink jövőjéért mindent.
fogpolt3.jpg

És mivel az ördög sosem alszik, a gondok mindig csőstől jönnek. Egy ilyen telezsúfolt napon törött le az én koronám is jobb hátul. Egy ártatlan harapás egy finom szendvicsbe, és kész a baj. Mit volt mit tenni, kinél előbb idpontot kértem a fogorvosomnál.
Szerencsére már másnap fogadni tudott, azonban nem a legjobb híreket kaptam tőle. A csonk, ami a koronát tartotta teljesen elrohadt, valószínűleg a gyökérkezelés sem tud már segíteni a fogam megtartásában. A fogorvosom két lehetőséget vázolt fel: az egyik a híd, a másik a fogbeültetés implantáció segítségével.
A híd gyakorlatilag egy koronához hasonló fix fogpótlási megoldás, az elvesztett fog két szomszédos fogát is lecsiszolják, és azokra ültetnek egy koronát, amely így áthidalja a lyukat a fogsorban. A másik lehetőség sokkal bonyolultabb és hosszabb idejű beavatkozást idényel: egy titánium implantátumot ültetnek az állkapocs csontszövetébe, amely mint egy mesterséges foggyökér funkcionál. Erre, a 3-6 hónapos gyógyulási fázist követően aztán felépítik a mesterséges fogat, amely fizikai és esztétikai tulajdonságaiban megegyezik a természetes fogakkal.
Első olvasatra a döntés egyszerűnek tűnik: az implantátummal történő fogpótlás sokkal tartósabb, erősebb rágást tesz lehetővé, valamint a szomszédos fogakat sem kell feleslegesen károsítani. Van azonban egy másik különbség: a költségek. Jóllehet Magyarországon a Nyugat-Európában megyszokottnál jóval alacsonyabbak a fogbeöltetés költségei, ugyanakkormég mindig elég drágának mondhatóak a hagyományos fogpótlási eljárásokkal szemben.
fogpotl1.jpg

Egyelőre elkezdődött a gyökérkezelés próba szerencse alapon, azonban valószínűleg hamarosan döntenem kell, milyen eljárás keretében végezzék el a fogpótlásfolyamatát, vagy esetleg maradjon foghíjas a mosolyom.
Segítsetek dönteni! Ha van már tapasztalatotok bármelyik módszerrel kapcsolatban, kérlek osszátok meg velem!
Top of page

Profile

annakovats

Author:annakovats
Welcome to FC2!

Latest journals

Latest comments

Latest trackbacks

Monthly archive

Category

Category: None (1)
buli (1)

Search form

Display RSS link.

Link

add link

Friend request form

Want to be friends with this user.